Vaak liggen de antwoorden voorbij de woorden.

Opstelling bij opvoed- en ouderschaps vraagstukken

Heb je al veel gedaan om je (opvoed)vraagstuk op te lossen in je gezin of bij jezelf en de verbinding terug te krijgen maar nog geen blijvende oplossing gevonden dan kan het zijn dat er iets speelt op een diepere laag. Een (opvoed)opstelling laat  snel zien wat de werkelijke oorsprong van je vraagstuk is. Ook na een scheiding en/ of bij een samengesteld gezin, als er veel verandert binnen een gezin, kan een opstelling helpen om weer in verbinding te komen.

Mogelijk spelen gebeurtenissen uit je gezin van herkomst of zelfs verder in je familiegeschiedenis nog steeds een belastende rol. Dankzij de opstelling zal jij als ouder wel herkennen wat jijzelf en je kind nodig hebben om blijvend iets aan de situatie te veranderen.

 

Opstelling bij een scheiding of een samengesteld gezin

SYSTEMISCH SCHEIDEN

Als je als ouder besloten hebt om uit elkaar te gaan ga je van een liefdes (partner) relatie naar een ouderschapsrelatie. Je liefdes relatie afronden is belangrijk om samen liefdevolle ouders te blijven.

Als er nog veel tussen jullie speelt kan het lastig zijn om als ouders op je plek te staan, elkaar te blijven zien als ouder van en samen in verbinding met jullie kinderen te blijven. Dat kan extra belasting  voor jullie kinderen geven. Zij kunnen tussen jullie gaan in staan of voor (één van) jullie gaan zorgen of het gevoel geven dat ze moeten kiezen. Een taak die voor een kind veel te groot is en kiezen tussen je ouders of nieuwe partner en een ouder is onmogelijk en niet wenselijk want je kind is 50% zijn moeder en 50% zijn vader. Als je een van je ouders gaat ontkennen ontken je een groot deel van jezelf.

Een opstelling kan jullie daar heel goed inzicht in geven en begeleiden zodat jij , de andere ouder en jullie kinderen echte vrijheid kunnen ervaren. Dat doe je altijd alleen. Meest ideale is dat jullie als ouders beide een opstelling boeken. Weet ook dat het ook geweldige resultaten doet als 1 van de ouders een opstelling ondergaat.  Kinderen laten we hier buiten.

Bij samengestelde gezinnen spelen er weer nieuwe dynamieken en nieuwe uitdagingen en kan een opstelling ook zeer ondersteunend zijn.

Opstelling voor jezelf

Merk je dat je voortdurend tegen dezelfde hardnekkige problemen aanloopt zoals bijv. dat je het lastig vindt om grenzen te stellen, je altijd te veel hooi op je vork neemt, je voortdurend bevestiging en erkenning nodig hebt,  je het gevoel hebt dat je altijd alles alleen moet doen of steeds dezelfde issues met je moeder (moeder-dochter thema’s) of vader ervaart.  Het kan dan goed zijn dat er belemmerende familiepatronen en overtuigingen nog altijd een rol spelen. Of je nog veel last ervaart van oude trauma’s.

 

Door het neerleggen van vloertegels (die gezinsleden voorstellen) kijk je naar het gezin- en familiesysteem en de onderliggende verhoudingen.

In een  opstelling krijg je inzicht in de eventuele onbalans in jouw familie, waarna herstel mogelijk wordt op de diepere laag.

 

Hardnekkige (gedrags) problematiek in een familie is vaak transgenerationeel te herleiden. In een recent Rijksrapport (2021)  is na onderzoek geconcludeerd dat heel veel opvoedingsproblematiek ontstaat door belasting met triggers die van generatie op generatie worden doorgegeven. Kan tot 7 generaties terug doorwerken.

Via de methodiek van de opvoedopstelling kunnen we transgenerationeel werken en komen we bij de originele triggers en gebeurtenissen uit. Hierdoor ontstaat er rust bij de ouder.
Voor kinderen biedt dit een vruchtbare grond om in op te groeien. En kunnen eventueel buiten therapie blijven.

 

Je geliefd voelen, gezien worden en erbij horen zijn basisvoorwaarden voor de stabiliteit in het gezin. bron opvoedopstelling.nl

 

Individueel- bevrijdend- diepgaand- praktisch- effectief

 

Wat je als ouder als kind is overkomen neem je hoe dan ook bewust of onbewust mee in de relatie met jezelf, je kinderen, het opvoederschap, het ouderschap en de partnerrelatie.

Komt je dit bekend voor?

Jij je niet in je kracht voelt staan, je niet op je plek voelt staan, Jij je niet verbonden voelt met jezelf en/of de ander.

Je kind vaak heftige emoties laat zien. En je kind je erg triggert.

Er vaak ruzie en spanning is in jullie gezin en met je kind. Je je alleen voelt staan.

Je meer verbinding wilt en niets werkt.

Dat je kind je grenzen steeds weer overgaat. Er veel (macht) strijd is.

Jullie kinderen echt last van jullie scheiding ondervinden.

Je je best onzeker voelt in de rol van ouder.

Je kind een loyaliteitsconflict heeft of denkt dat hij moet kiezen tussen jullie

Je kind het idee heeft dat de scheiding zijn schuld is of op de plek van ouder gaat staan of gaat bemiddelen tussen jullie.

Jij merkt dat je er geen energie voor hebt of je je echt zorgen maakt.

Jij merkt dat je niet los kan komen van de andere ouder na een scheiding.

Je veel zorgen maakt over je kind of jullie scheiding.

Het kan ook anders!

Hoe zou het zijn als:

Er rust komt. En jij ouder en vrij kan zijn.

Je kind RUST vindt en kind en vrij kan blijven.

Jullie familiepatronen doorbroken worden.

Er weer verbinding komt.

Je kind geen therapie nodig heeft en gewoon kind kan zijn.

Jij jouw ouders kunt nemen en je innerlijke kind ophaalt.

Jij kan aanvaarden dat wat er is gebeurd, is gebeurd in jouw familie (systeem).

Hoe werkt het?

In een opstelling werk ik één-op-één met jou als ouder en leg je aan hand van jouw vraagstuk vloertegels voor jezelf en de familieleden om je heen. De methodiek is vergelijkbaar met familieopstellingen.

Door op een tegel  in jouw opstelling te staan neem je waar hoe de relaties zijn, waar de vergissingen in het verleden zijn opgetreden, waar er iemand ontbreekt of wie de last voor iemand anders draagt en hoe het met geven en ontvangen is en of  je op je eigen plek staat.  Hoe jullie familiepatronen zijn. Een opvoedopstelling heeft direct effect op jou , je kinderen, je (ex)partner en de dynamiek in jullie gezin.

Wat gaat je dat brengen?

Gelukkige ouders en gelukkige kinderen

Je eigen plek in het familiesysteem.

Samen liefdevolle ouders kunnen zijn en blijven ook als je niet meer samen bent.

Moeiteloosheid bij het opvoeden

Oorzaken voor gedragsproblemen weggenomen worden.

Direct effect op jezelf, je kind en het hele gezin.

Ervaring leert dat je vaak aan 3 sessies voldoende hebt. Tijdens de 1e sessie hebben we een intakegesprek, in de 2 e sessie de opstelling en na 3 à 4 weken een telefonisch coachgesprek.

De laatste sessie geeft nog meer verdieping en helpt bij je volgende stappen naar verandering.

Wil jij naar meer verbinding  in je gezin, met jezelf en  ontspanning? Wil je oude familiepatronen doorbreken en je kinderen niet langer belasten? Maak dan een afspraak!

 

Wil je eerst eens een workshop of interactieve lezing bijwonen? klik dan op de pagina agenda

 

NIEUW! Familieopstelling in groep van maximaal 6 vrouwen/moeders  zie agenda

Boek hier een sessie!

Wat zeggen anderen?

Moeder & Puberdochterdag    4-5-2024

 

 

Ja, ik wil meer info!