Ballen onder water houden!

Ballen onder water houden!

Bal onder water houden!

 

Welke bal wil jij onder water houden?

In een periode van scheiding komt er veel op je af en kan je in je diepste essentie raken. Herken je dat je je misschien aan de kant voelt gezet, niets meer waard voelt of veel schaamte voelt of schuldig wat je de ander en of je kinderen aandoet door de beslissing te nemen om uit elkaar te gaan.

Vele emoties kunnen een rol gaan spelen.

Je kinderen, zeker tieners kunnen daar nog een schepje boven opdoen. Om met de situatie om te kunnen gaan wil een puber een schuldige kunnen aanwijzen daarmee creëren ze controle voor zichzelf. Maakt het voor jou als ouder nog lastiger.

 

Bal onder water houden

Wil je dit wel allemaal voelen? Nee toch? Heb je tijd om te voelen wat je voelt? Nee toch?

Het leven en de situatie vraagt van ons dat we vaak doorrennen, in een overlevingsstand gaan, alle bordjes in de lucht houden en alle ballen onder water proberen te houden. En lukt dat?

Soms wel en dat is ook nodig want wat gebeurt er met je en je als  je ECHT gaat voelen  hoe het  met je gaat. Wat gebeurt er dan? Veel ouders die ik spreek geven dan aan dat ze bang zijn dat ze instorten.

Maar wat als je lichaam gaat reageren en je bijv. slecht gaat slapen, voortdurend hoofdpijn hebt of je somber gaat voelen of opgejaagd en maar blijft malen in je hoofd?

En je merkt dat je je heel makkelijk laat triggeren door je tieners? Of de andere ouder.

Zou er nu sprake zijn van een van de ballen, lees gevoelens, die niet  gevoeld kunnen of mogen worden? En een bal die je onder water wilt duwen komt iedere keer weer heel hard naar boven. Zo ook met onze gevoelens hoe meer we ze wegstoppen hoe harder ze aan de voordeur  kloppen.

 

Scheiden kost tijd.

Een scheidingsproces kost tijd. In een andere blog heb ik hierover geschreven dat een scheiding uit 3 fasen bestaat:  verwerkingstijd, veranderingstijd en aanpassingstijd en iedere fase gemiddeld 6 maanden duurt. Iedereen heeft zijn eigen verwerkingsproces (rouwproces) en zijn eigen tijd nodig. Helaas laat dit zich niet fixen of kun je dat niet voor je kinderen. Regelmatig spreek ik ouders die aangeven: “het moet nu maar eens klaar zijn na 2 jaar. Ik ben het zat om nog steeds verdrietig of boos te zijn”  Zij veroordelen hun emoties die mogen er niet meer zijn en mochten dat  misschien eerder in het proces ook niet.

Ja en dat begrijp ik heel goed…. En werkt het ook?

 

Ballen loslaten

Emoties willen herkend, verkend en erkend worden. Klinkt zo simpel. Is dat het ook? Ben je bereid om het met je zelf aan te gaan, wil je een stap zetten naar meer rust en energie en minder conflict?

Op het moment dat je je bewust wordt van de emoties die er zijn, ze afvoelt zal je ervaren dat er weer ruimte komt en de emoties jou loslaten. Net zo als de bal die je loslaat i.p.v. onder water duwt  zijn eigen weg kan gaan.

 

Wat is de invloed van onze emoties op het verloop van een scheiding

Hoe je er mee kunt omgaan.

Beide ouders hebben over het algemeen altijd de intentie om zo goed mogelijk voor de kinderen en zichzelf uit elkaar te gaan. Iedere scheiding brengt (negatieve) emoties met zich mee. Onverwerkte en heftige emoties kunnen er voor zorgen dat een scheiding escaleert naar een complexe scheiding waar de kinderen uiteindelijk veel schade van oplopen.

Door welke bril kijk jij?
Negatieve emoties bepalen het verloop en de richting en uitkomst van een scheiding. Emoties zijn richting gevers van ons leven en gebaseerd op onze gedachten over onze ervaringen/gebeurtenissen. Onze gevoelens en emoties zijn de basis voor onze waarneming, ONZE BRIL waar we door kijken.
Een scheiding is een enorm verliesproces en het emotionele verwerkingsproces wordt ook wel rouwproces genoemd en is vergelijkbaar met het verlies van een persoon.

Hoe bepalen  onze emoties de boodschap in onze communicatie?

Op welke wijze bepalen emoties onze boodschap?
Wist je dat als je met elkaar communiceert:

7%   verbaal met woorden is
38% door middel van intonatie is, de manier waarop iets gezegd wordt
55% met lichaamstaal is, je houding of je uitdrukking.

Het gaat er dus niet zozeer om wat je zegt maar hoe je het zegt en met welke uitstraling en intentie, dit bepaalt de decodering, gedachten en gevoelens van de ander.

Wat gebeurt er eigenlijk als je emoties te veel de boodschap bepalen?

  • je hoort en begrijpt niet goed wat de ander zegt
  • je projecteert jouw eigen gevoel op de boodschap van de ander. Je ziet bij de ander wat jij voelt!
  • je emoties beïnvloeden je waarneming (de bril waardoor je naar de ander kijkt)
  • emoties zijn besmettelijk en roepen op tot vechten, vluchten of bevriezen. ACTIE- REACTIE
  • Ze bepalen ons gedrag naar de ander

En kun je de ander nog wel goed horen en zien? En je zelf? en je kinderen? En welke effect heeft dat?

Als coach begeleid ik je als ouder bewust te worden van je emoties en wat deze betekenen voor het scheidingsproces en leer je ze te neutraliseren of te controleren.  Als het nodig is kijken we ook nog verder. Herken je  je emoties en patronen van vroeger?

Aan emoties wordt vaak weinig aandacht besteed in een scheidingsproces omdat er zo veel te doen en regelen en te overleven is. Ik zie het als belangrijkste stap in een scheidingsproces om neutraal te kunnen communiceren, afspraken te maken en na te komen en schade of ouderonthechting te voorkomen en samen  verbonden ouders te blijven. Emoties zijn vaak de angel voor de manier waarop ouders uit elkaar gaan. De pijn die niet gevoeld mag worden en als bal onder water wordt geduwd of die de ander aangerekend wordt.

Emoties zijn energie en mogen er zijn. Ze gewaarworden, er ruimte voor maken, ze ontladen helpt om de lading er af te halen en neutraler te kunnen communiceren  en verbinden met elkaar. Het geeft je ook ruimte om je kinderen met hun emoties te kunnen zien.

Divers onderzoek wijst uit dat als mensen heftige emoties benoemen en er aandacht aan geven je hersenen binnen 90 seconden het stofje niet meer aanmaken waardoor je het als zo heftig ervaart.
En hoe fijn is het dat je leert dat je een keuze hebt hoe er mee om te gaan. We hebben vaak geen of weinig invloed op gebeurtenissen in ons leven. Wel hebben we altijd een keuze hoe we met een gebeurtenis omgaan. En kunnen ons gedrag veranderen.

En dat klinkt makkelijk! Dat klinkt het ook en het is mogelijk.

TIPS
Wil je meer rust, door met je leven, goede communicatie met de andere ouder en ook je kinderen, je kinderen kunnen zien zoals ze zijn en conflicten voorkomen?

Word je dan bewust van je emoties die een rol spelen door even te zitten en stil te zijn, wat gebeurt er in je, wat voel je, welke emoties zijn van jou en welke zijn van de ander en zet een eerste stap naar verwerking.  Het lijkt soms moeilijk en dat kan het ook zijn en dat begrijp ik heel goed. Voor jezelf zorgen en jezelf faciliteren in ruimte maken voor jou kan op veel manieren. Zoek naar jouw manier en vraag hulp daarbij. Je hoeft het niet alleen te doen.

Wil je nog meer tips ga dan naar mijn website en lees mijn andere blogs.

Harte groet,

Angèle Babeliowsky

Coaching|Training|Familieopstellingen|Ouderkinddagen

tel: 06-41912628    https://angelebabeliowsky.nl/

Moeder&Dochterdag 16-4|14-5|12-6-2023Gun jezelf en je kinderen dit!
× Hoe kan ik je helpen?