Hoe overleef ik de feestdagen na mijn scheiding?

Hoe overleef ik de feestdagen na mijn scheiding?

5 tips

 

Wat vliegt de tijd. Dit weekend  is het alweer Kerst 2022.

December is een maand van feesten, samen, verbinding, met elkaar, lichtjes, donkere dagen, veel vrije dagen en ook terugkijken waar je dankbaar voor bent en wat je wilt achterlaten en wat je verlangens voor 2023 zijn.

 

Kortom een maand met veel confrontaties als je (net) gescheiden bent.

Ik merk in mijn praktijk momenteel dat veel ouders erg tegen deze maand op zien.

Zij vragen mij om tips. Deze tips wil ik ook graag met jullie delen.

 

Herken jij bijvoorbeeld dat :

  • Jullie veel gedoe over het verdelen van de dagen hebben. Moeilijk kunnen communiceren over de kinderen.
  • Je je heel eenzaam voelt als de kinderen er niet zijn
  • Je tieners als ze bij jou zijn alsnog alleen maar bij hun vrienden zijn?
  • De andere ouder helemaal niets doet met de kinderen en ze alleen maar gamen.
  • Je een partner mist en de gezelligheid samen
  • Je het liefste deze maand overslaat en blij bent als het januari is.
  • Je weinig begrip van je omgeving krijgt. Je moet de ander nu gewoon eens loslaten
  • Je heel verdriet en boosheid ervaart.
  • Je je heel erg verantwoordelijk voelt voor het slagen van deze dagen bv.cadeautjes koopt waar je denkt dat de andere ouder dat vergeet of waar je denkt dat je tiener dat vergeet.

 

Lees hieronder mijn 5 TIPS hoe ook jij deze feestmaand gaat doorkomen en je kunnen helpen bij het zowel voor jezelf als de kinderen en de andere ouder, aangenamer maken van deze tijd

#1 Maak  voor alle feestdagen en vakanties goede afspraken in jullie ouderschapsplan. Pas deze indien nodig ook jaarlijks aan.

Bekijk deze aan het begin van het jaar of de afspraken nog passend zijn voor jullie als ouders en ook jullie steeds ouder wordende tieners.

#2 Denk in het belang van jullie kinderen. Is het erg dat zij eens laat naar bed gaan of iets totaal anders doen dan ze bij jou zouden doen of niets doen of alleen maar gamen.

Stel jezelf de vraag gaat het echt hierom of speelt er misschien iets anders? En dat is heel begrijpelijk dat er misschien nog heel veel boosheid of verdriet een rol bij je speelt waardoor je je de andere ouder het misschien niet gunt. Het is fijn om dat met onafhankelijk persoon te delen.

#3 Maak plannen voor jezelf als je alleen bent. Wat heb ik nodig deze dagen Waar heb ik behoefte aan? ME time kan ook een heel groot cadeautje voor jezelf zijn. Eindelijk dat boek lezen, eindeloos wandelen of je huis restylen, of uren face timen met een vriend of vriendin, of helemaal niets doen maar zijn.

Voel je je verdrietig, eenzaam of boos erken ze dan bij jezelf, sta ze ‘gewoon‘ toe. We hebben onze emoties en zijn ze niet. Weet dat ze komen en gaan en als we ze toestaan ze ons loslaten. En misschien denk je als je er middenin zit ja leuk, hoe dan…. Nodig ik je uit om het te proberen. Door toe te staan komt er ruimte en rust….let maar op.

Focus op wat er nu juist, nu je alleen bent, kan.

 #4 Communiceer wat je niet fijn van of bij de andere ouder. Niet via je kinderen ook al zijn het tieners. Je brengt je kinderen dan in een loyaliteitsconflict, bespreek het met de andere ouder. Laat verantwoordelijkheid bij degene(andere ouder of tiener) bij wie het hoort. Dat geeft ze de kans om te groeien en jou rust.

#5  Jullie partnerrelatie  is voorbij  maar jullie ouderrelatie blijft altijd!!  Focus je op de ander als zijnde de vader of moeder van je kinderen i.p.v.  ex….. De andere ouder waar je kind ook zielsveel van houdt. Ook al laat je kind dat niet altijd zien. Zeker bij tieners speelt er makkelijk boosheid en die willen graag de schuld aan iemand kunnen geven. Maar at the end  houdt jullie kind van jullie allebei. Bestaat voor 50% uit DNA van jou en voor 50% uit het DNA van de andere ouder.

Iets moois  van jullie ouderrelatie van maken, hoe moeilijk dat ook kan zijn, is het grootste cadeau voor je kind altijd en zeker ook in de maand december. Als je kinderen vraagt wat hun grootste wens is, zeker ook bij tieners is dat hun ouders “normaal’ tegen elkaar doen. En dat lukt echt niet altijd want we zijn ook maar gewoon mensen en een scheiding raakt je in je diepste essentie. Het kanveel stress, verandering, onveiligheid, boosheid en verdriet naar boven kan halen.  Maar de bereidheid hebben en werken aan een goede ouderrelatie is van onschatbare waarde. Samen ben je het grootste voorbeeld voor je kind.

Voelt dit als een enorme berg of denk je dat je dit niet alleen kunt of je denkt ja maar die andere ouder doet dat niet?

Als scheidings- en gezins- & pubercoach heb ik al veel ouders en tieners begeleid en gezien dat iedere ouder het moeilijk vindt maar het uiteindelijk wel kan. Dus jij ook, echt waar!

Ik nodig je graag uit om een afspraak in te plannen voor een gratis oriënterend gesprek waarin we samen kijken wat ik voor jou of je jullie tiener kan betekenen zodat de maand december ook voor  jullie  voortaan een feestmaand is.

Ik wens je een goede tijd, in verbinding met jezelf en je omgeving.

Warme groet,

Angèle Babeliowsky

www.angelebabeliowsky.nl| 06-41912628

PS: Het delen van deze blog maakt veel mensen en mij heel blij.

Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn nieuws, agenda, tips en tricks schrijf je dan in voor mijn inspiratiemail en ontvang ook 10 gratis tips “ hoe begeleid ik mijn puber bij een scheiding”

 

NIEUW! 1 op 1 familieopstelling.  

Klik hier voor info

Introductie aanbieding januari 2023  100 euro i.p.v 150 euro per opstelling!Gun jezelf en je kinderen dit!
× Hoe kan ik je helpen?