Hoe voorkom je stress bij de diploma uitreiking 5 tips

Hoe voorkom je stress bij de diploma uitreiking 5 tips

Hoe voorkom je stress  bij de diploma uitreiking

5 tips diploma uitreiking

 

Op woensdag 12 juni horen alle middelbare scholieren of zij geslaagd zijn. Na hard zwoegen komt dan het verlossende telefoontje… of niet. Gelukkig zijn er dan nog her- examens. En begin juli is het dan zover DE DIPLOMA UITREIKING.

Zowel de dag dat de uitslag bekend wordt als de diploma uitreiking kunnen hele stresserende momenten zijn voor zowel tiener als ouders. Ben je als ouders gescheiden kan dat nog meer stress geven. En kinderen kunnen naast hun eigen stress de stress en/of strijd van hun ouders voelen.

In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat tieners ontzettend tegen dit memorabele moment opzien  als ouders uit elkaar zijn, want komen beide ouders wel? Of wie komt er ? Of komen ze wel maar gaan ze ruzie maken? Of komt de een met zijn of haar nieuwe partner en wat vindt de ander daar dan van.

 

Ook als ouder kun je veel stress ervaren en er vreselijk tegenop zien. Want hoe ga je reageren als je de ander bijvoorbeeld voor het eerst na lange tijd weer ziet? Of de andere partner voor het eerst met een nieuwe partner ziet.

En wellicht herken je deze gevoelens en gedachten ook al op de dag van het verlossende telefoontje.

Bij wie gaat de tiener zijn? Bij wie gaan  we de bubbels opentrekken? En het examenfeest geven? En wie betaalt dat?

Wat vind je tiener zelf? Ben je het daar mee eens? Merk je misschien dat er allerlei jaloerse gevoelens naar boven komen als je  tiener besluit om dat bij de andere ouder te doen?

Wil je tiener juist bij de andere ouder want die heeft een veel groter huis of pakt veel groter uit……

Dit is een greep uit  gedachten en gevoelens die ouders laten horen bij mij in de praktijk. En zo goed te begrijpen.

 

Om wie gaat het werkelijk?

Vind je het lastig om hier mee om te gaan en resoneert bovenstaande met jou  stel jezelf en de andere ouder de vraag om wie gaat het hier? Het gaat  hier om de DE  diploma uitreiking van jullie uit liefde geboren tiener. Deze gedachte kan op moeilijke momenten echt helpend zijn.

Hieronder heb ik nog meer tips die jullie kunnen helpen om met de andere ouder neutraal en ontspannen in de aula te zitten en er voor jullie tiener een onvergetelijke avond van te maken.

En jullie tiener later kan zeggen de scheiding was niet leuk maar mijn ouders hebben het goed gedaan.

 

Hoe ga je met de andere ouder  neutraal en ontspannen in de aula zitten? En hoe maak je er een onvergetelijke ontspannen avond van voor je tiener?

 

5 TIPS 

  1. Zorg dat je als ouders op de dezelfde rij of achter elkaar gaat zitten zodat je kind als hij /zij op het podium staat met het felbegeerde diploma maar in 1 richting hoeft te kijken.
  2. Probeer vooraf te communiceren en afspraken te maken met de vader of moeder van je kind. Zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan en spreek naar elkaar uit dat je er een mooie avond voor je kind van wilt maken.
  3. Focus je, voordat je in gesprek gaat of naar de uitreiking gaat, op 5 positieve eigenschappen van je ex. (en echt die kun je bedenken;) je bent niet voor niets ooit verliefd geworden op deze persoon. Bekijk bijv. foto’s van vroeger. Als je deze bril opzet zal je meer mildheid voelen. En probeer je voor ieder contactmoment je even te ontspannen op een manier die voor jou fijn is.
  4. Bespreek met je kind hoe het voor haar of hem is? En dan is het fijn dat je alleen maar luistert, probeer bij boosheid en weerstand over het gedrag heen te kijken en ga niet verdedigen of oordelen of adviseren, wat ook heel begrijpelijk is. Erken zijn of haar emoties ze mogen er zijn en stel gerust en vraag je kind wat zij wil en wat zij nodig hebben! Vertel je kind dat jullie jullie stinkende best zullen doen om er een geweldige avond van te maken. Bespreek ook hoe het voor jullie kind is dat er eventuele nieuwe partners meekomen? Wil hij of zij dat niet dan is dat zo! Dit is HET moment voor jullie tiener en respecteer zijn of haar wens.
  5. CHOOSE YOUR BATTLES en focus je op het belang van jullie kind. Vergeet jullie conflicten. Zoals iedere ouder willen jullie het beste voor je kind. Jullie blijven altijd ouder ondanks dat jullie relatie voorbij is. Voor jullie kind mag en moet dit een onvergetelijk moment zijn TOCH? Laat je kind trots op zichzelf EN jullie kunnen zijn.

 

Als ouder zullen er meer van deze geweldige hoogtepunten terugkeren in het leven van jullie kind, denk aan een huwelijk of het krijgen van jullie kleinkind.

 

Merk jij dat je na deze tips  nog steeds  veel stress voelt of onvermogen of angst dat lukt mij nooit of  de andere ouder gaat dit nooit doen of voel je zelf niet de kracht om dit aan te gaan  boek dan een coachsessie. Samen gaan we kijken naar wat er speelt en wat er nodig is om neutraler om te gaan met de andere ouder.

Als scheidingscoach,  verbonden aan Succesvol Scheiden Nederland en puberspecialist, begeleid ik je graag dat dit ook voor jou en je tiener een van de mooiste momenten in jullie leven wordt.

VAN HARTE GEFELICITEERD TROTSE OUDERS MAAK ER EEN MOOI FEESTJE VAN.

 

Harte groet,

Angèle Babeliowsky

|Systemisch gezinscoach| Familieopsteller| 06-41912628|www.angelebabeliowsky.nl|

 

Nieuw! Naast coaching ook trainingen in kleine groepen & 1 days Gun jezelf en je kinderen dit!
× Hoe kan ik je helpen?