{LOSLATEN}

{LOSLATEN}

 

 

LOSLATEN

 

De herfst laat zich volop zien. Prachtige kleuren en duizenden bladeren die loslaten en neerdwarrelen. Ik houd heel erg van dit seizoen.

Maar loslaten is niet altijd MIJN sterkste kant

Hoe is dat bij jullie?

Regelmatig hoor ik in scheidingssituaties dat er door familieleden of vrienden of kennissen of door de klant zelf gezegd wordt

ja laat die ander toch los na al die ellende die er is geweest? Of vergeet die ander toch je hebt nu toch een geweldige nieuwe partner! Maar gaat dat zo makkelijk?

Je blijft altijd ouder!

Als je besloten hebt om uit elkaar te gaan besluit je om jullie liefdesrelatie los te laten of in ieder geval één van de twee doet dat.

Loslaten kan gepaard met veel weerstand, boosheid, angst en verdriet maar ook opluchting, ruimte,  vrede en kracht, innerlijk kracht.

Om echt  te kunnen loslaten wordt er van je gevraagd dat je je eerst verbindt met al het verlies en de emoties die er zijn. Oftewel bewust wordt en toelaat van wat er is, voelen wat er te voelen valt en daarbij compassie voor jezelf houden. Pas als je dit proces doorleefd hebt en de scheiding aanvaard hebt kun je de liefdesrelatie loslaten en heb je een gezonde basis gecreëerd voor een ouder relatie. En ouder blijf je altijd!

Ja leuk maar hoe dan?

Voorkomen van stress en conflicten

Als scheidingscoach merk ik dat dit proces, deze fase, vaak wordt overgeslagen en er veel aandacht is voor praktische (bv huis), financiële en juridische zaken. En logisch die zijn ook heel belangrijk. Maar merk ook dat er veel  stress en conflicten voorkomen kunnen worden als er gerouwd is en emoties geneutraliseerd zijn.

Het verwerkingsproces van een scheiding noemt men in de psychologie een rouwproces en is qua verwerkingsfasen vergelijkbaar met het rouwproces van een dierbare overledene. Dit is een belangrijk feit om je te realiseren.
Het rouwproces kent een aantal fasen waar de meeste mensen en ook de kinderen korter of langer doorheen gaan en die uitgebreid zijn beschreven door Elisabeth Kübler-Ross.

5 fasen:

Fase 1 Ontkenning:

 • Een algemeen afweermechanisme dat we gebruiken omdat de waarheid te heftig is om meteen te aanvaarden.
 • Je kunt niet geloven dat je relatie echt voorbij is.
 • Je kunt niet geloven dat je partner is vreemdgegaan of dat je partner bij je weggaat.
 • Ook voor kinderen is dit vaak de eerste reactie: zij kunnen de enorme waarheid van een scheiding niet geloven.
 • Sommige kinderen vertellen het aan niemand, omdat ze bang zijn dat het anders waarheid wordt.
 • Aan het einde van deze fase komt het besef dat het echt aan het gebeuren is en ga je op zoek naar de feiten, de waarheid en ook de schuldige.

Fase 2 Protest en woede:

 • Dit is de fase van verzet tegen wat er gaat gebeuren.
 • Niemand kiest voor een verdrietige ervaring (scheiding), dus we protesteren uit alle macht en met alle woede die we ervaren.
 • Huilen, schreeuwen en vloeken zijn uitingen die hier bij horen.
 • Het gevoel moet er op alle mogelijke manieren uit.
 • Omdat we het zo moeilijk vinden om te ervaren gaan we op zoek naar de schuldvraag want we willen iemand de schuld geven: degene die de beslissing neemt om te scheiden of de ander voor wie je ex heeft gekozen, jezelf, je ouders.
 • Je vraagt je ook af waaraan je dit verdiend hebt? Waarom jij? Waarom nu?
 • Dit is een krachtig verdedigingsmechanisme om gefaseerd de waarheid toe te laten. Vooral kinderen kunnen woedend reageren als hun ouders aangeven te gaan scheiden.

Fase 3 Onderhandelen en vechten:

 • Als je eenmaal doorkrijgt dat de woede en protest niet helpen kun je ervoor kiezen om te onderhandelen of een gevecht te beginnen met als doel het onvermijdelijke uit te stellen.
 • Ook hoor je in deze fase vaak bedreigingen of chantage, allemaal middelen die we gebruiken omdat we het zo moeilijk vinden om de waarheid te aanvaarden.
 • Kinderen gaan opeens heel lief doen of verzorgend in de hoop dat de scheiding dan niet doorgaat. In deze fase kan een conflict snel escaleren en resulteren in een jarenlange vechtscheiding!

Fase 4 Depressie

 • Als er niets meer valt te ontkennen, als de woede wegebt en het onderhandelen niets heeft uitgehaald volgt de overgave aan het onvermijdelijke: we gaan scheiden!
 • In deze fase voel je vooral machteloosheid, een ziek gevoel van binnen, diep verdriet, je hebt geen zin in gezelschap en je trekt je terug. Je hebt geen zin meer in communicatie en soms wil je vluchten in drank, drugs of eten om de pijn niet te voelen.
 • Kinderen kunnen in deze fase zich letterlijk ziek voelen, niet meer naar school willen en geen zin meer hebben om te spelen.

Fase 5 Aanvaarding en een nieuw begin:

 • Na verloop van tijd gaan we het aanvaarden, we leggen ons erbij neer dat het is zoals het is en gaan plannen maken voor een nieuw begin.
 • Dit is de fase die je wilt bereiken om je partnerrelatie echt los te kunnen laten en succesvol te scheiden of gescheiden te zijn.
  Alle emoties zijn verwerkt, begrepen en gezien en nu ben je klaar voor een nieuw begin.

Bron: Succesvol Scheiden Nederland

Als je deze fasen hebt toegelaten doorgemaakt en jullie scheiding kan aanvaarden kun je loslaten, jullie partnerrelatie loslaten. En daarmee rust ervaren en door met je leven en eventueel met je nieuwe partner.

Herken jij dat je dit een hele klus vindt om dit alleen te doen wat zo goed te begrijpen is als je er midden in zit. Ik nodig je uit om contact met mij op te nemen.  In een oriënterend gesprek kijk ik graag met jou wat je nodig hebt en ik je met mijn coaching kan bieden zodat jij kan loslaten en door kan met je leven en samen liefdevol ouder kunt blijven van jullie prachtige kinderen.

Harte groet,

Angèle Babeliowsky|scheidingscoach|puber- en gezinscoach|

tel: 06-41912628    www.angelebabeliowsky.nl

 

PS: Het delen van deze blog maakt veel mensen en mij heel blij

Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn nieuws, agenda, tips en tricks schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Ontvang ook 10 gratis tips voor het’ ERGSTE gesprek’ in je  leven. Tips met tools om dit gesprek vol vertrouwen en compassie voor je kinderen te kunnen doen.

 

>>NIEUW IN 2022<<

OUDER-KIND DAGEN

 1. Herken je dat je door de scheiding minder contact hebt met je pubers? Wil jij even quality time met je dochter? Voel je een verlangen om jullie contact in de spotlights te zetten? Lees dan verder. In 2022 organiseer ik ouder-kind dagen waarin het thema contact en verbinding centraal staat. Samen met je puber dochter op een lichte-luchtige manier leuke creatieve activiteiten doen in de natuur op een prachtige locatie met een heerlijke lunch. Wil je meer weten kijk op mijn website pagina retraites of stuur een mail.

 

 Gun jezelf en je kinderen dit!

         Meld je aan voor alle info over online training

“Naar verbinding met je puber”