Puberteit, een uitdaging voor je kind of voor jou?

Puberteit, een uitdaging voor je kind of voor jou?

Als je kind opgroeit naar zelfstandigheid kan dat voor je kind een lastige en onzeker fase zijn. Een fase met veel uitdagingen.

Van de ene op de andere dag verandert er veel. Niets lijkt meer hetzelfde.

Je groeit, ruikt, voelt van alles, ervaart veel verschillende emoties, je vergeet, wil graag discussiëren, wil graag hangen en vies eten en snoepen of alleen maar gamen en met je vrienden zijn of voelt je juist eenzaam. En dit is nog maar een greep uit wat er allemaal gebeurt in het leven van je puber.

 

Een fase met veel uitdagingen. En je kunt je afvragen of dat voor je puber zo is of voor jou als ouder of allebei.

 

Puberteit is een fase waar er ook veel met ouders gebeurt.

Een fase waar je als ouder enorm met jezelf geconfronteerd kan worden. Pubers lijken er een neus voor te hebben om op jouw knopjes te drukken. Zouden ze het expres doen?

Lukt het je om mee te groeien met je kind? Om je kind op gepaste wijze los te laten, of wil je alle controle blijven houden? Tackers, magister onze grootste vrienden.

Lukt het om je puber te blijven zien, te vertrouwen en te geven wat het nodig heeft  als het voortdurend pubergedrag laat zien .

Lukt het je om over dit gedrag heen te kijken en te zien wat er werkelijk speelt.

Of merk je dat je zelf voortdurend geraakt of getriggerd wordt door dit gedrag en reageer je vanuit je eigen emotie op je kind. En dat is niet goed of fout.

Je er van bewust worden geeft je mogelijkheden om het eventueel anders te doen.

 

Jouw gezin van herkomst

Ben je als ouder niet zo stabiel  of niet veilig gehecht in je eigen gezin van herkomst dan kan dat een goede verbinding in de puberteit in de weg staan.

Voel je als ouder bijv. regelmatig dat je je zorgen maakt en angstig bent kan dat in deze fase nog sterker ervaren worden en wordt contact steeds lastiger.

Ouders dragen hun eigen onvervulde behoefte of lasten uit hun familie mee. En dat doen we allemaal. En zolang je je daar niet van bewust bent kijk je door die bril naar jouw puber en reageer je op jouw puber.

 

En je kind reageert op jou. Want als er iets is wat een puber te doen heeft is loskomen van jou als ouder,  zijn eigen identiteit en mening vormen.

Een puber kan dat duidelijk laten horen of zien:) Of heeft daar juist meer moeite mee en gaat zich aanpassen aan jou .

 

De vraag is of je met je onbewuste onvervulde behoeften en/of lasten van vroeger en het pubergedrag van jouw kind, je kind echt kunt zien en echt kunt luisteren. Zegt jouw puber wel eens je luistert ook nooit naar mij! Vaak met veel drama uitgesproken. Toch de uitnodiging aan jou om eens stil te staan en jezelf de vraag te stellen luister ik wel echt! Kan ik luisteren of word ik teveel getriggerd of ben ik te druk met met mijn eigen zaken in mijn hoofd.

In ieder geval best een klus toch om over het gedrag van je kind heen te kijken, begrip voor je kind en jezelf te hebben.

Vaak zie je bijv. dat als je je  als kind niet gezien voelde je dat onbewust gaat halen bij jouw kind. Je wil dat je kind jou ziet en jou aardig vindt. Grenzen stellen, wat ieder puber nodig heeft, kan best een ding zijn dan. En stelt men geen liefdevolle grenzen maar gaat over tot grenzeloze liefde geven en het stellen van grenzen uit de weg gaan..

Nou zou ik de laatste zijn  die zegt dat je je kind niet alle liefde van de wereld moet geven.  maar grenzeloze liefde, oftewel  liefde geven zonder het stellen van grenzen kan kinderen creëren die zich groter maken dan jij  om met systemisch jargon te spreken die gaan ofwel op een ouderplek staan of eisen en claimen.

Een opvoedopstelling kan je dan veel inzichten brengen in wat er op een diepere laag speelt en je helpen om oude patronen uit jouw familiesysteem te doorbreken, helen en niet langer door te geven. en ECHTE verbinding met elkaar aan te gaan. Vaak ervaart een ouder na 1 sessie een totaal ander contact met zichzelf en hun kind.

Iets wat we allemaal willen ook je puber.

 

Puberteit zie ik als uitdaging voor je kind en voor jou.

Door je  meer je bewust te worden wat er bij jou als ouder gebeurt en is gebeurd help je jouw puber ook makkelijker opgroeien tot een zelfstandige gezonde jong volwassene .

Klik hier voor meer informatie en wat een opstelling jou kan brengen.

Wil je liever even persoonlijke contact, hoor ik je graag.

tel: 06-41912628

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Gun jezelf en je kinderen dit!

Moeder &

Puberdochterdag 

16-8-2024

 

  

 

Ja, ik wil meer info!