5 tips Hoe jij en je kinderen jullie scheiding kunnen overleven

Voor mij zit Sandra 42 jaar moeder van 3 pubers 12, 14, 16 jaar.  Zij is onlangs verlaten door haar man en ziet door de bomen het bos niet meer. Ze probeert alle bordjes in de lucht te houden maar bereikt haar tax. Ze kan zich slecht concentreren op haar werk, krijgt een weinig begrip van haar manager en hoopt dat haar contract verlengd wordt, ze slaapt slecht en maakt zich veel zorgen over haar 3 jongens. Sandra is heel boos op haar ex die na veel conflicten over geld en verdeling van zorg totaal niet meer communiceert en ook geen contact met de kinderen heeft. Ze overweegt om naar een advocaat te gaan maar heeft veel angst dat dit gaat escaleren naar een vechtscheiding zoals je zoveel leest. En hoe ga ik dat allemaal betalen? Ze maakt zich ook veel zorgen over haar jongens. De oudste gaat naar feestjes en het valt haar op dat hij overmatig drinkt. De jongste net naar de middelbare school en die zit iedere dag  braaf op zijn kamer, ogenschijnlijk niets aan de hand en de middelste  wordt dagelijks de klas uitgestuurd en maakt met iedereen ruzie.

Sandra is ten einde raad.

Hoe krijg ik meer rust en minder stress en hoe kunnen mijn kinderen en ik door met ons leven?
Herken jij dit ook? Ik geef je hier 5 tips hoe je dat kunt aanpakken.

Je emoties onder controle

Sandra zit vol met emoties, heel boos en gefrustreerd omdat ze verlaten is. Ze voelt zich  minderwaardigheid omdat ze , met haar woorden te spreken, is ingeruild. Haar zelfvertrouwen is ze totaal kwijt, de vader van haar kinderen vindt ze een koude, hartenloze man en een slechte vader die zijn kinderen in de steek laat. Sandra zit midden in een verwerkingsproces dat  we ook wel rouwproces  noemen. Dit proces loopt van ontkenning , woede, vechten/onderhandelen, depressie naar aanvaarding. De fasen lopen door elkaar heen. Toen ze binnen kwam zat ze nog in de ontkenningsfase. Nu komt ze bij haar woede. En haar kinderen hebben ook een rouwfases. De een uit het in woede, de ander in negatief gedrag en ander trekt zich terug en wordt stil.

Negatieve emoties bepalen het verloop en de richting van je communicatie bij scheiding. Dat kan anders.  Zorg dat je je emoties verwerkt en neutraliseert.  Word je bewust van je emoties, geef ze ruimte en focus op positieve emoties. Geef jezelf en de kinderen de tijd om de fasen van het rouwproces te doorlopen zodat je de scheiding kunt aanvaarden en een plek geven.

Communiceer geweldloos

Communiceer in de taal die je ex spreekt en communiceer geweldloos. Best lastig zul je denken als je je ex weinig goeds toewenst of hij je mails of apps niet beantwoordt. Maar het kan! Je ex zal je beter begrijpen en voelt zich meer begrepen en je krijgt makkelijker voor elkaar wat je wilt.

Blijf uit het conflict

Als je veel negatieve gevoelens hebt en in de allergie van je ex communiceert liggen de conflicten op de loer. Je begrijpt elkaar niet en voelt je niet gezien. Jouw kinderen hebben hier heel veel last van. Uit onderzoek gedaan door de Universiteit van Utrecht blijkt dat kinderen een ‘normale’ scheiding na 2 jaar kunnen verwerken maar echt problemen krijgen als er conflicten bij de ouders zijn.

Zorg dat dat  je goed luistert, vragen stelt, checkt of je je ex goed begrijpt en kijk naar welke behoeft achter zijn/haar woorden zit. Ga voor compromis.

Weet dat jij ook alleen kan stoppen met het conflict. Stap de boxring uit.

Begeleid je kinderen

Begeleid je kinderen bij de scheiding zodat ze de scheiding goed overleven. Zorg dat je er bent voor je de kinderen/pubers. Weet wat er bij je pubers speelt, stel ze vragen, geef ze verwerkingstijd, weet ook welke risico’s er zijn. Zeg nooit slechte dingen over de vader of moeder. Schakel eventueel professionele hulp in.

Blijf samen opvoeden

Ook naar jullie scheiding blijf je samen opvoeden. Je hebt ooit samen kinderen gekregen en voedt ze ook samen op. Zorg dat na het mislukken van je relatie je ouderschap een succes blijft…en waarom? Dat is 100% in belang van jullie kinderen.

Doe dit niet alleen!

Je bent het waard om bijgestaan te worden. Wil jij ook weer kunnen sprankelen, meer rust en vol vertrouwen en trots  door met je leven? Je weer ontspannen kunt communiceren? En dat je je pubers kunt begeleiden in deze heftige levensfase en zich gezond verder kunnen ontwikkelen? Ik help je met minder stress meer resultaat te bereiken. Als gecertificeerd scheidingscoach bied ik het coachprogramma Succesvol Scheiden en help  ik je succesvol te scheiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat je dat lukt.

Bel me voor een gratis oriënterend gesprek. Samen gaan we op weg.

Angèle Babeliowsky
Scheidingscoach
06-41912628


Moeder & Puberdochterdag    4-5-2024

 

 

Ja, ik wil meer info!