21 jun Diploma uitreiking 2021
DIPLOMA-UITREIKING door de ogen van een tiener!
Onlangs zat er een eindexamen-kandidaat bij mij aan tafel in mijn praktijk.
Hij zei dat hij veel stress ervaarde door de komende examens. Nadat we hier enige tijd over gesproken hadden en bleek dat hij niet zozeer stress had van zijn examens, hij stond er namelijk heel goed voor en het moest echt raar lopen als hij niet zou slagen.
Nee, hij had met name stress van wat er daarna zou gebeuren.
Ik vroeg of hij bedoelde dat hij stress had over wat hij moest gaan studeren? Of waar hij zou gaan studeren? Of hij wel wilde gaan studeren. Of hij dat wel kon studeren? Of keuzestress welke studie of een tussenjaar?
Het bleek niet om dit soort zaken te gaan.
Sven kreeg stress bij de gedachte dat hij in juli zijn diploma zou krijgen en hij niet wist of zijn beide ouders daarbij aanwezig zouden zijn. En hoe het zou gaan als ze wel beiden bij de diploma-uitreiking zouden zijn? Zouden ze dan normaal tegen elkaar kunnen doen of zou er weer ruzie zijn? En waar zouden ze gaan zitten? Best awkward als 1 links van de zaal gaat zitten en de ander rechts. Naar wie moet hij dan het eerste toelopen? En als ze wel naast elkaar zouden zitten, dan zou hij hen continu in de gaten houden, hoe kon hij dan écht genieten van zijn moment tijdens deze uitreiking?
Of wie neemt hij mee als school besluit om een drive through diploma uitreiking te doen en er maar 1 auto meekan? En ja, zijn ouders kunnen helaas echt niet in 1 auto zitten.
En bij wie moet hij dan zijn examenfeest doen? Waarschijnlijk bij zijn moeder want die vergeeft het hem nooit als hij het bij zijn vader doet.
Aan de andere kant zou zijn vader het veel grootser aanpakken en misschien wel een minifestival organiseren. Is natuurlijk heel aantrekkelijk zo’n festival in de tuin bij mijn vader maar mijn moeder vergeeft mij dat echt niet. Die gaat dan weken niet tegen mij praten en dat haat ik echt.
Vol wanhoop vertelde hij: “Misschien moet ik het maar niet vieren. Wat valt er te vieren als ik zo veel stress er van krijg. Ik heb er letterlijk vaak hoofdpijn en buikpijn van. Ik ben al door een hele medische molen gegaan maar ze kunnen niets vinden. Uiteindelijk was de conclusie van de artsen en mijn ouders “het zal wel examen stress zijn”.
Maar ik weet wel beter…… ik heb gewoon stress van het feit dat mijn ouders een jaar na hun scheiding nog steeds niet normaal tegen elkaar kunnen doen.”
Ik vroeg; “Wat bedoel je dan met normaal, Sven?”
“ Nou dat zij elkaar gewoon normaal doen als ze elkaar zien! Rechtstreeks met elkaar communiceren en in plaats van via ons. Dat er weer aandacht is voor mijn broertje en mij, in plaats van die continue woede naar elkaar en het altijddurende gevecht met advocaten. Het doet mij zoveel pijn, ik trek me dan terug en zal het zelf wel uitzoeken. Ik ben dan wel 18 jaar maar heb mijn beide ouders ook gewoon nodig. Het is toch niet teveel gevraagd of ze samen naar de diploma-uitreiking van hun oudste zoon willen komen? Ik wou dat het augustus was dan was dit allemaal achter de rug, dan kan ik op kamers en hoef ik mijn ouders voorlopig even niet te zien.”
Het blijkt dat veel eindexamenkandidaten van gescheiden ouders worstelen met bovenstaande issues.
Gun jij je kind een geweldige diploma uitreiking en herken je in bovenstaand relaas jullie eigen situatie? Zou je in een gesprek handvatten willen krijgen hoe je vanuit deze situatie toe kan werken naar een betere ouderrelatie? Dan kom ik heel graag in contact met je! Jullie kunnen de partner relatie beëindigen, maar blijven altijd samen de ouders van jullie kinderen.
Na de diploma-uitreiking komen er nog talloze gelegenheden waarbij het voor kinderen prettig is om hun beide ouders om zich heen te hebben! Hoe fijn als je dan van elkaar op aan kan en jullie kind hier geen stress meer van hoeft te ervaren.
Wil je direct aan de slag?
Ik heb hier alvast 3 gouden tips voor tijdens de diploma uitreiking:
#1 Zorg dat je als ouders op de dezelfde rij of achter elkaar gaat zitten zodat je kind als hij /zij op het podium staat met het felbegeerde diploma maar in 1 richting hoeft te kijken.
#2 Probeer vooraf te communiceren en afspraken te maken met de vader of moeder van je kind. Zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan en spreek naar elkaar uit dat je er een mooie avond voor je kind van wilt maken. En begraaf voor deze belangrijk dag de strijdbijl, ten behoeve van jullie kind.
#3 Focus je, voordat je in gesprek gaat of naar de uitreiking gaat, op 5 positieve eigenschappen van je ex. (en echt die kun je bedenken;) je bent niet voor niets ooit verliefd geworden op deze persoon. Bekijk bijv foto’s van vroeger. Als je deze bril opzet zal je meer mildheid voelen. En probeer je voor het contactmoment je even te ontspannen op een manier die voor jou fijn is. Zodat deze mooie dag alleen maar om jullie kind draait.
Bonus tip:
#4 Vraag aan je kind hoe hij of zij het het allerliefste ziet, vraag wat hij of zij nodig heeft. En luister daarnaar, zonder oordeel en neem het vooral heel serieus. Vertel je kind dat jullie jullie stinkende best zullen doen om er een geweldige avond van te maken.
Focus je op het belang van jullie kind. Ondanks jullie conflicten hebben jullie ook een heel groot gemeenschappelijk belang en dat is dat jullie kind gelukkig is.
Denk je nu “ja maar hoe dan in mijn situatie? of dat lukt me echt niet ?”
Dan is dit het moment om mij te appen of te mailen zodat we een afspraak kunnen maken.
Lieve groet en een mooie diploma uitreiking,
Angèle Babeliowsky| 06-41912628
Scheidingscoach|Gezins- en kindercoach| Puberexpert
PS: Het delen van deze blog maakt veel mensen en mij heel blij 🙂
Wil je als eerste op de hoogte blijven van mijn nieuws, agenda, tips en tricks schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief
en ontvang ook 10 gratis tips voor het’ ERGSTE gesprek’ in je leven. Tips met tools om dit gesprek vol vertrouwen en compassie voor je kinderen te kunnen doen.