Een nieuwe partner 5 tips

Een nieuwe partner 5 tips

Een nieuwe partner

 

In de lente is er vaak ook weer ruimte voor nieuwe liefde 😊!

Wanneer introduceer die je bij je kinderen?

Hoe is dat voor de kinderen?

 

Steeds vaker krijg ik ouders in mijn praktijk die tegen verschillende problemen bij hun kinderen aanlopen als er een nieuwe partner is na een scheiding.

Voor mij een aanleiding om hier een blog over te schrijven voor jullie waarin ik zal schrijven over

Wanneer  introduceer ik hem of haar bij mijn kinderen of bij de andere ouder? Hoe is het voor mijn kinderen.

 

Enige tijd geleden heb ik een vader begeleid die nadat hij was gaan samenwonen met zijn nieuwe vriendin  tegen allerlei problemen aan liep bij zijn puber dochter van 13 jaar.

Zijn dochter wilde niet meer bij hem en hen wonen, was alleen maar buiten , kreeg verkeerde vrienden en ging slecht op school en werd steeds brutaler. Deze vader schaamde zich voor zijn dochter t.a.v zijn nieuwe vriendin. Wat het nog moeilijker maakte was dat zijn nieuwe vriendin in hun ogen een voorbeeldige puberdochter had die dit allemaal niet liet zien.

 

Deze vader maakte zich erge zorgen en ervaarde veel moeite om in contact te komen met zijn dochter. En hoe mooi dat deze vader op zoek ging naar hulp.

Samen gingen we kijken naar wat er speelde en hielp ik hem over het gedrag van zijn puberdochter te kijken. Wat speelde er werkelijk onder haar gedrag af?

Naast dat deze puberdochter ook gewoon puber was met haar eigen ontwikkelingsfase en bekende afzet en losmaakgedrag bleek dat het voor haar te snel was gegaan en er te veel veranderingen waren geweest in een hele korte tijd waarop zij reageerde.

2 jaar geleden waren deze ouders uit elkaar gegaan en een jaar daarna, ging deze vader samenwonen met zijn nieuwe vriendin.  Het is zo goed te begrijpen als je verliefd wordt dat je snel en veel bij elkaar wilt zijn en dat Corona er voor zorgt dat het makkelijker is om samen in een nieuw huis te gaan wonen i.p.v. ieder in een eigen huis. Er bestaat hier ook geen goed of fout over en 1 vaste manier.

 

De vraag is wel hoe is het voor de kinderen?

Hoe is dat voor de kinderen?

 

  1. Voor kinderen is de komst van een nieuwe partner evenals een scheiding in hun leven een belangrijke gebeurtenis en brengen veel veranderingen met zich mee.
  2. Voor kinderen wordt het ook pijnlijk duidelijk dat hun vader en moeder nooit meer bij elkaar komen.
  3. Kinderen kunnen ook ervaren dat ze op de 2e plek komen als er een nieuwe partner in beeld is.

 

Wat kan het effect zijn op je kinderen

Als je als ouder je nieuwe partner te snel  introduceert kan dat effecten hebben. Vaak hoor ik ouders zeggen : mijn kind heeft recht op om te weten met wie ik om ga? En dat is heel begrijpelijk dat je je kind deelgenoot wil maken van je leven en wat er belangrijk is in je leven. Toch vraag ik je ook om bij je zelf af te vragen doe je dit voor je kind of voor je zelf?

Gun je kind zijn tijd hierbij. Gaat het te snel of te abrupt dan kan dat verschillende effecten hebben.

 

Wat kunnen kinderen laten zien:

  • Woede naar de ouder die dit veroorzaakt en het aanwijzen van deze ouder als dader waardoor het kind niet meer met die ouder wil omgaan en kiest voor de achterblijvende ouder. Mn pubers hebben deze behoefte om een schuldige aan te wijzen .
  • Zich terugtrekt en slecht contact opbouwt met de nieuwe partner en /of jou als ouder
  • Zich gaat aanpassen naar de ouder en nieuwe partner uit angst om buitengesloten te worden.
  • Voor de andere ouder die nog geen andere partner heeft en verdriet heeft gaat zorgen (parentificatie)

Wanneer introduceer je je nieuwe partner?

Wanneer jij je nieuwe partner introduceert is voor iedere ouder maatwerk en hangt van veel omstandigheden af. Graag reik ik je hier 5 tips aan die een introductie voor jou en je kinderen succesvol kan maken.

5 tips

  1. Neem de tijd eerst om elkaar goed te leren kennen en te kunnen bepalen of dit een blijvende relatie is voordat je je nieuwepartner introduceert.

Voor kinderen kan het schadelijk zijn steeds weer een nieuwe partner te zien in het leven van hun ouders.  Ze kunnen dit in hun puberteit overnemen waardoor ze vatbaarder zijn voor wisselende seksuele contacten, loverboys of tienerzwangerschappen of bindingsangst in hun latere relaties.

  1. De kinderen gewend zijn aan de scheiding, op adem zijn gekomen.

Laat de kinderen eerst wennen aan jullie nieuwe situatie van co ouderschap en dat je een goede ouderschapsrelatie met de andere ouder hebt opgebouwd. Ouders blijf je namelijk altijd.

  1. Je al een tijd (6-12 maanden ) uit elkaar bent.
  2. Je er samen met je kinderen over gesproken hebt dat je iemand hebt ontmoet die je heel aardig vindt.
  3. Je kinderen aangeven dat ze de nieuwe persoon willen ontmoeten. En niet om jou te pleasen maar omdat ze zelf de persoon willen ontmoeten. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar is het NEE respecteer dat dan en ga in gesprek niet om ze te overtuigen maar wel om te horen wat er bij hen speelt en zij zich erkend en gerustgesteld voelen.

 

En vergeet niet om het zelf aan de andere ouder te vertellen als je je nieuwe partner aan de kinderen gaat introduceren. Kinderen hebben snel een loyaliteitsconflict en zijn niet degene die de boodschap moeten brengen.

 

Mocht je na het lezen van deze tips denken  nu weet ik wanneer het moment is maar Hoe  introduceer ik mijn nieuwe partner?

Ik heb een gratis   10-stappenplan “hoe introduceer ik mijn nieuwe partner” voor je gemaakt.  Wil je deze ontvangen? Stuur mij dan een email en deze komt z.s.m. naar je toe.

Geniet van elkaar, de zon en de liefde!

 

Harte groet,

 

Angèle Babeliowsky

|Scheidingscoach|Puber- en gezinscoach| 06-41912628|www.angelebabeliowsky.nl

 

NIEUW!    moeder-dochter dag 7-5-2022

 

PS: delen van deze blog maakt veel mensen en mij heel blij😊.



Gun jezelf en je kinderen dit!

Moeder & Puberdochterdag    4-5-2024

 

 

Ja, ik wil meer info!