Help! ik maak mij zorgen om mijn puber na onze scheiding.

Help! ik maak mij zorgen om mijn puber na onze scheiding.

Help! ik maak mij zorgen om mijn puber na onze scheiding.

Een aantal maanden geleden zat Sandra voor mij en ze zat er totaal doorheen. Sandra was bij de geboorte van hun dochter Britt (nu 16 jaar) verlaten door haar man omdat hij een ander had.

16 jaar later ondervinden zij en haar dochter daar nog steeds heel veel last van. Inmiddels is het afgelopen jaar na heel veel conflicten zo geëscaleerd dat Sandra en haar ex-partner geen contact meer hebben. Volgens Sandra had Britt er nooit echt veel last van. Maar dat verandert de laatste tijd.

Aan het puberen

Om met de woorden van Sandra te spreken vindt ze wel dat Britt heeel erg aan het puberen is, niet meer naar haar vader wil, best veel drinkt en regelmatig totaal overstuur van een feestje gehaald moet worden.

Zo ook afgelopen weekend, ze werd gebeld door een jongeman van 24 jaar met wie Britt na het uitgaan was meegegaan. Gelukkig belde hij Sandra omdat hij wilde dat ze wist waar Britt was. Britt was redelijk dronken met hem meegegaan…

In eerste instantie had Sandra er geen vertrouwen in dat ze na 16 jaar, en heel veel rechtszaken, nog verandering in de situatie zou kunnen brengen met de, in haar ogen, eenvoudige psychosociale methodiek van succesvol scheiden.

Geen contact met vader

Ten einde raad besloot ze mij als coach in te schakelen omdat ze zich heel veel zorgen over haar dochter maakte. En omdat ze niet kon verkroppen dat ze geen contact met de vader van haar dochter kon hebben.

Ze had alles al geprobeerd. Sandra gaf haar ex de schuld van alles en kon niet zien wat ze zelf nog kon doen om het tij te keren.

Na 16 jaar nog boos

Ze was na 16 jaar nog heel boos en teleurgesteld over het vreemdgaan en het verlaten van haar; over het feit dat haar ex aan de andere kant van Nederland ging wonen en over het feit dat hij, in haar ogen, de rol van vader nauwelijks heeft kunnen uitvoeren.

Na het volgen van ons programma kon Sandra gelukkig haar heftige boosheid en teleurstelling omzetten in een neutrale houding naar haar ex en wist ze hoe ze weer in contact kon komen met haar ex. Via mails en whatsapp berichten kon ze weer gaan samenwerken met hem. Bovendien kon ze uit het conflict blijven door compromissen te sluiten met de vader van haar dochter.

Eigen rol

Ze werd zich er ook enorm bewust van dat wat zij deed niet in het belang van hun dochter was geweest, terwijl zij altijd het idee had dat Britt er geen last van had. Maar door alle pijn en emoties die Sandra  de afgelopen 16 jaar had kon ze haar dochter en ook haar ex niet echt zien en horen.

Doordat Sandra na al die jaren nog zo boos was, moest Britt haar vader altijd verdedigen naar haar moeder en kon ze haar ware eigen emoties niet voelen. Zij was op een leeftijd gekomen dat ze ze zich in de steek gelaten voelde door haar vader. En kreeg daar veel last van.

Nieuwe neutrale houding

De nieuwe, neutrale houding van Sandra naar haar ex-partner zorgde ook dat er bij Britt ruimte ontstond om boos te worden op haar vader. Tieners hebben dat nodig om boos te worden en degene die weg is gegaan de schuld te kunnen geven. Los van of dit terecht is.

Britt heb ik kunnen begeleiden om als puber met de scheiding van haar ouders te kunnen omgaan. En om met haar boosheid te kunnen omgaan. Zij heeft geleerd dat zij niet verantwoordelijk is voor de problemen en emoties van haar ouders. Britt heeft nu ook weer contact met haar vader. En onlangs schreven ze mij dat ze met zijn drieën zijn gaan eten.

Dat is wat ieder kind, jong of tiener, wil. Dat ouders als ouders verbonden blijven en normaal tegen elkaar blijven doen. Ook een puber, al lijken ze al groot en stoer, is een kind en heeft hier behoefte aan.

100% in het belang van Britt hebben de ouders het contact weer opgepakt.

Herken jij je in dit verhaal en wil je ook graag de schade voor je kind beperken en weer in contact komen met de andere ouder? Ik help je graag. 

 

Angèle Babeliowsky|Scheidingscoach verbonden aan Succesvol Scheiden Nederland



Gun jezelf en je kinderen dit!
× Hoe kan ik je helpen?